1. Pilih yang
bersumber semulajadi ( boleh lihat pada label.. ada huruf d kecil
d-alfa tocoferol menunjukkan ia sumber semulajadi. satu huruf 'l' or
'dl' menunjukkan ia sumber tiruan or kimia
2. Cari perkataan mixed tocopherol dalam label
3.Pilih Vit E yang berserta selenium
Sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia/tiruan
Sumber makanan Vitamin E: minyak
sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua
bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut,
hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi
kentang, selada air, dan gandum.
Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan: Mudah radang,penuaan kulit sebelum masa,rambut gugur,anemia.
KHASIAT VITAMIN E:
6. Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegahanemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayipramatang.
7. Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
8. Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil. 9. Merendahkan kadar kolesterol.
10.Membantu mencegah kanser.
11. Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.
s
0 ulasan:
Catat Ulasan